• Nieuws
  • Brandblussers
  • Historie
  • Simplus

De historie van simplus brandbeveiliging

  • 02 oktober 2022
  • André Hettema

Voor dit verhaal zijn diverse (oud) medewerkers gesproken waardoor er een aardig beeld is ontstaan van de geschiedenis die Simplus brandbeveiliging heeft opgebouwd.

de historie van simplus 1024x576

Niet alles is helemaal duidelijk geworden om dat het nergens is gedocumenteerd. Wel duidelijk is dat Simplus is opgericht in 1932, daar is de oprichtingsakte het bewijs van. Maar de hele tijd lijn tussen toen en nu heeft wat onduidelijkheden.

de historie van simplus 2

Het verhaal begint op 26 oktober 1932 als de heren Hoogland en Massee, de eigenaren van een Technische groothandel in Dordrecht, besluiten om Simplus brandbeveiliging op te richten. Het schijnt dat één van de zonen van de eigenaars het bedrijf is gaan leiden.

Blijkbaar is het bedrijf in de handen van de familie Ludérus gekomen door een trouwerij.

Later werd het bedrijf Mennens er bij gekocht en ontstond de bekende groothandel Hoogland-Mennens. Samen met waren deze twee bedrijven werkmaatschappijen van het aloude Hoogland & Massee (Holding bv), een technische handelsonderneming dat als familiebedrijf 132 jaar actief was in vooral Zuidwest Nederland. Simplus was toen gevestigd in de Papendrechtstraat en bestond uit ca 4 medewerkers voor het onderhoud van brandblusapparaten en de administratie.

de historie van simplus 3

Inmiddels 38 jaar na het overlijden van de heer F.J. Ludérus, oud directeur-eigenaar en daarna president commissaris van Hoogland & Massee N.V., is de band tussen onderneming en familie verminderd. De complete bedrijf werd verkocht aan Gerimex, de houdstermaatschappij waar ook de bekende elektrotechnische groothandel Ehrbecker Schiefelbusch onder valt.

de historie van simplus 4 1024x664

Simplus hoorde niet bij de kerntaken van de groothandel en werd in 2011 verkocht aan investeerders die het bedrijf in de SK FireSafety Group integreerde. Deze club is nu uitgegroeid tot 16 bedrijven met allemaal hun specialismen in de brandveiligheid.

SIMPLUS VANDAAG

Anno 2022 is Simplus een gerespecteerde lokale speler in Dordrecht. Met 12 servicemonteurs die dagelijks op pad zijn om brandblusmiddelen, noodverlichting, verbandtrommels, reddingsvesten en EHBO middelen te onderhouden. Sinds dit jaar we gevestigd in een nieuwpand op het Kil 3 bedrijventerrein, vanwaar uit we onze klanten bezoeken.

Deel dit artikel