• Blog
 • Bedrijfshulpverlening
 • Ontruimingsoefening
 • RI&E
 • Zelfredzaamheid

RI&E: 5 tips voor je ontruimingsoefening

 • 13 september 2021
 • André Hettema

Tijdens mijn dagelijkse bezoeken heb ik veel gesprekken over de ontruiming en bij veel bedrijven staat dat op het “to do” lijstje. Zo ook bij de klant waar ik deze week op bezoek was. Een bedrijf met zo’n 45 medewerkers, inclusief kantoor, productiehal en een magazijn. Door de coronapandemie is alles anders gelopen en zijn mensen veelal thuis gaan werken. Juist nu is het van belang om de ontruimingsoefening te doen, zo zie je waar de eventuele pijnpunten in de BHV organisatie zitten.

rie 5 tips voor je ontruimingsoefening 1024x576

Vijf tips om een geslaagde ontruimingsoefening te doen

 1. Zorg dat alle BHV-ers de herhalingstrainingen hebben gevolgd;
  Door de jaarlijkse training te volgen is het kennis niveau van de BHV-ers weer op pijl, in deze training zit het onderdeel ontruimen en communicatie.
 2. Doe eerst de table-top oefening met alle BHV-ers;
  Met deze oefening maakt u gebruik van het ontruimingsplan en de plattegronden. Er worden diverse scenario’s gespeeld en alle procedures doorgenomen.
 3. Maak met de BHV-ers een veiligheidsronde door het pand;
  Hiermee wordt de kennis van het pand vergroot en ziet iedereen met eigen ogen hoe de vluchtroutes lopen, de veiligheidsmiddelen hangen en waar verzamelplek is.
 4. Zorg er voor dat de BHV uitrusting compleet is;
  Een belangrijk onderdeel bij de ontruiming is de herkenbaarheid van de BHV-ers. Controleer of de juiste middelen zoals hesjes aanwezig zijn.
 5. Zorg voor een up to date ontruimingsplan, dat door de BHV’ers wordt gebruikt tijdens de oefeningen.
  Kijk dit plan jaarlijks na ivm peroneelsmutatie’s en eventuele verbouwingen in het pand

Bonustip: Buiten een aangekondigde ontruiming kan een onaangekondigde ontruimingsoefening van grotere waarde zijn, omdat deze vaak een realistischer karakter heeft. Mensen hebben eerder het gevoel dat er ‘echt’ iets mis is en dit kan panieksituaties veroorzaken, waarop geanticipeerd moet worden.

rie 5 tips voor je ontruimingsoefening 2 1024x576

Als de ontruimingsoefening al lang geleden is gedaan of in het ergste geval nog nooit, dan is het verstandig om de oefening in samenspraak met je veiligheidskundig adviseur op te zetten. Deze zal samen met jou de RI&E en het ontruimingsplan doornemen om de belangrijkste risico’s te bespreken.

Deel dit artikel