• Blog
  • Bedrijfshulpverlening
  • RI&E
  • Zelfredzaamheid

RI&E: Het belang van de verzamelplaats

  • 06 september 2021
  • André Hettema

Een belangrijk onderdeel van de RI&E (risico inventarisatie en evaluatie) is het ontruimen van een pand. Bij elke BHV opleiding wordt daarom ook ruim aandacht gegeven aan dit onderwerp. Toch ben ik verbaasd dat veel bedrijven de verzamelplaats niet duidelijk of helemaal niet hebben aangegeven met het bekende groene bord.

ontruimingsoefeningen 2 1920x1080

Vijf tips om een geslaagde ontruimingsoefening te doen

Het voornaamste doel van een verzamelplaats is de inventarisatie van alle werknemers, bewoners en eventuele bezoekers die ter plekke aanwezig zijn en of dat er nog mensen zich in het pand bevinden. Daarom is het ook van belang dat men een verzamelplaats niet verlaat zonder dat hier toestemming voor is verleend. Bij grotere locatie worden er vaak meerdere verzamelplaatsen aangewezen, zodat er alternatieven zijn op het moment dat een of meerdere verzamelplaatsen niet bereikbaar zijn door bijvoorbeeld brand.

Het is van belang om bij het bepalen van verzamelplaats te kijken naar de veiligheid van de locatie. Is deze goed bereikbaar, staan de mensen veilig t.o.v. het verkeer en de hulpdiensten? Vaak wordt er nog een extra calamiteitenplek bepaald voor het geval de verzamelplaats gevaarlijk is i.v.m. rook of andere gevaren. Om te zorgen dat de verzamelplaats bekend is bij de medewerkers is het verstandig om met enige regelmaat een ontruimingsoefening te houden. Waarbij de medewerkers door de BHV’ers worden opgevangen op de aangewezen verzamelplaats.

Vraag bij jouw veiligheidskundig adviseur een vrijblijvend en gratis advies aan om de juiste inrichting en locatie voor jouw verzamelplaats te bepalen.

Deel dit artikel